Sisteme de finisaje interioare pentru pereți și tavane

Finisajele interioare reprezintă etapa în care ne personalizăm interiorul și ne transformăm casa în acasă. De aceea, e important să acordăm întreaga atenție acestor lucrări și să respectăm fiecare pas pentru a ne putea bucura de un rezultat final așa cum ni-l dorim. 

Sisteme de finisaje interioare pentru pereți și tavane

Pasul 1 – Pregătirea stratului suport

Înainte de aplicare recomandăm:

  • evaluarea suportului și remedierea viciilor de construcție  (ex. infiltrații de apă, igrasie, eflorescență)
  • respectarea timpului de uscare și de maturare a suportului
  • curățarea de eventualele urme de murdărie, praf, pete,  grăsimi, eflorescenţe sau mucegai, precum și de elementele metalice care pot rugini
  • îndepărtarea peliculelor mai vechi, neaderente, instabile sau  incompatibile (de tipul humei, varului, vopselelor pe bază  de solvent)
  • asperizarea vopselelor lavabile vechi
  • remedierea eventualelor fisuri sau orificii mici

Pasul 2. Nivelare grosieră 

În funcție de încărcarea necesară pentru nivelare, de condițiile de umiditate din încăpere, precum și de aspectul estetic dorit a fi obținut, recomandăm următoarele sisteme alcătuite din produsele corespunzătoare pentru fiecare din fazele de amorsare, nivelare grosieră, respectiv nivelare fină.

Nivelarea grosieră a pereților şi tavanelor este necesară pentru denivelări ale suportului de peste 2 mm, iar la alegerea tipului de mortar recomandăm să se țină cont de performanța de încărcare pe strat fără risc de micro-fisurare.

În cazul denivelărilor de peste 20 mm, pentru reducerea timpului de execuţie şi a costului pe metru pătrat cu manoperă şi materialele, recomandăm ca în etapa de nivelare grosieră aplicarea să se facă mecanizat prin utilizarea unuia dintre următoarele produse:

AplaFill TMI şi varianta ei cu perlită AplaFill TMI-P se utilizează în încăperile cu umiditate normală, pentru nivelarea grosieră a zidăriilor din cărămidă, BCA, bolţari, a suprafeţelor din beton şi a tencuielilor din mortar tradițional.

Pentru spațiile cu umiditate permanentă sau accentuată de exemplu în băi, pe suprafeţele vechi mixte, degradate, care necesită recondiționare, pe tencuielile cu rugozitate sau cu denivelări mari, recomandăm aplicarea de AplaFill TMC,în varianta normală, sau în varianta ""de iarnă"" atunci când temperaturile sunt sub 5ºC, dar nu mai jos de -5ºC. 

Spre deosebire de alte tencuieli mecanizate pe bază de ciment care creează senzația de frig, această tencuială realizează un efect termoizolant combinat cu o bună permeabilitate la vaporii de apă, asigurând astfel confortul în încăpere. Mai mult, stratul creat este practic incombustibil și foarte rezistent.

Pasul 3 Nivelarea fină

În cazul în care suprafețele pereților sau tavanelor prezintă denivelări mai mici de 2 mm, se poate trece direct la faza de nivelare fină. Recomandăm ca alegerea tipului de mortar pentru nivelarea fină a peretelui sau a tavanului să țină cont de compatibilitatea cu stratul anterior, precum și de aspectul estetic final al finisajului.

Dacă suportul este perfect plan, nu mai este necesară nicio nivelare fină înainte de etapa de decorare, pentru eventualele mici corecții (exemplu: găuri de cuie) putându-se utiliza AplaFill Chit de Cuţit, colorat în nuanţa vopselei lavabile, dacă este cazul.

Plăcile de gips carton

O variantă mai rapidă utilizată pentru nivelarea pereților și a tavanelor este acoperirea lor cu plăci din gips carton.

În acest caz nu mai este necesară operația de nivelare grosieră întrucât suprafața este plană.

Singura denivelare apare la îmbinările plăcilor de gips-carton, pentru a căror nivelare recomandăm produsele AplaFill 3 în 1 sau AplaFill 3 în 1 Chit Pastă (gata preparat). Aceste produse nu scad în rost după uscare şi nici nu prezintă risc de fisurare.

În cazul în care pereții sau tavanele nu prezintă denivelări mari, nu mai este necesară montarea plăcilor de gips-carton cu ajutorul cadrelor metalice, ci pot fi fixate direct prin lipire.

Pentru a reduce consumul de vopsea lavabilă din etapa de decorare, dar şi pentru a uniformiza gradul de absorbție al suportului recomandăm gletuirea întregii suprafețe a plăcilor de gips-carton cu unul dintre următoarele produse:

  • AplaFill 3 în 1 Chit Pastă, un produs cu 3 funcționalități (chituire rosturi, lipire şi șpăcluire) ce ajută la     simplificarea din punct de vedere logistic prin utilizarea unui singur produs de finisaj
  • AplaFill FINISAJ sau AplaFill Glet Pastă pentru un aspect perfect neted şi de un alb imaculat

Selector produse în funcție de suport

Tip suport

Amorsare

Denivelare (mm)

Nivelare grosieră

Nivelare Fină

√ zidărie
√ tencuială tradiţională

AplaNivello
Amorsă *

<= 2 mm

nu este cazul

AplaFill FINISAJ,
AplaFill Finisaj Pastă,
AplaFill 2 în 1

AplaHydroStop
Amorsă Universală **

2-10 mm

AplaFill 2 în 1,
AplaFill ÎNCĂRCARE

10-20 mm

AplaFill ÎNCĂRCARE,
AplaFill TMI, AplaFill TMI-P,
AplaFill TMC

√ beton

AplaContact

> 20 mm

AplaFill ÎNCĂRCARE
(în mai multe straturi),
AplaFill TMI, AplaFill TMI-P,
AplaFill TMC

Pasul 4 – Respectarea timpului de uscare

Între straturi și înainte de aplicarea decorării finale a peretelui sau tavanului se recomandă să se respecte timpul indicat în fișa tehnică pentru uscare a stratului de finisaj. Straturile de încărcare, nivelare și finisare a pereților se fac în etape și este esențial ca straturile anterioare să fie perfect uscate și stabile înainte de a aplica alt strat. 

Se prelucrează datele, vă rugăm să așteptați...